Fotoverzameling Willem Pel


De Gooisch Stoomtram bij Huizen.

Aanvankelijk zou de tramweg van Naarden naar Huizen worden aangelegd . Om vandaar via Blaricum in Laren te eindigen, van een lijn naar Hilversum was bij de oprichting van de GSTM eind 1880 nog geen sprake. Om problemen met het onteigenen van grond te vermijden, werd uiteindelijk gekozen voor de directe route over Crailoo naar Laren. GSTM-directeur bok verkocht de vergunning voor de aanleg van het baanvak Huizen Naarden Bussum, maar had daar later veel spijt van. Op 15 april 1882 werden zowel de tramlijn Hilversum Laren Blaricum Huizen als het traject Naarden Laren geopend .

De Gooisch Moordenaar’ betrokken bij een ongeluk op de Amersfoortsestraatweg in Naarden.Omdat het Hilversums gemeentebestuur geen stoomtrams wilde zien op het Stationsplein, eindigden de ritten van de ‘Gooisch’ aan de andere kant van het spoorlijn. Deze foto van het tramstation, op de hoek van Larenseweg en de Noorderweg, dateert van omstreeks 1930.

Een tram bij het station Laren.


De eerste vrouwelijke stationschef in Nederland Gonny Zwaan op 3 december 1940 in actie op het station Laren.

Op 15 april 1882 kon men voor het eerst met de Gooise stoomtram een rit naar Laren maken. De eerste twintig jaren heeft men het zonder eigen station gedaan. Het koffiehuis met speeltuin van de Heer van Gulik deed toen als zodanig dienst, terwijl hij zelf als stationschef fungeerde. In 1902 verrees pas dit weinig fraaie stationnetje. Omdat er met de stoomtram nogal eens ongelukken gebeurden, kreeg deze al gauw de naam ,, Gooise moordenaar’’.


Laarderweg nr.1, zat het Amsterdamsch Cafe’. (Groote zaal. Drie billards’)Links op de foto . Aan de overkant kwam later Cafe Lakeman. Zie ook foto nr10 en nr11.

Het wachtlokaal van de Gooisch Stoomtram aan het begin van de Laarderweg bij de grote spoorbomen. Met daar naast het koffiehuis van de heer Van Gulik . Dat voor heen als wacht kamer fungeerde. Zij uitspanning bezat aan de kant van de Geuzenweg een grote speeltuin met attracties als een kettingbrug,een doolhof en schommels.Links is het Hotel Sandbergen, de op volger van het cafe’ van de heer Gulik

Tramstation Hilversum 1997. Is nu van het MidNet.

Het ,,Cafe Lakeman’’ stond op een mooi en druk puntje , namelijk bij de samenkomst van Laarderweg en Kleine Drift. Bij zomerdag bood het terras dan ook een zeer gezellig zitje. Het ging er niet altijd zo rustig toe. Vooral op zaterdagavonden kon het er gedurig heel rumoerig zijn , wand er woonden verschillende vechtersbazen in de buurt.