Fotoverzameling Willem Pel 5

De route van de tram was als volg. Aanvankelijk reed de tram vanaf het Stationsplein via de Koninginneweg de ‘s-Gravelandseweg op, richting ‘s-Graveland. Enige jaren later legde men een tweede route aan door het centrum van het dorp: Van af het Stationsplein reed de tram via Stationsstraat de Bussumerstraat in, vervolgens reed via de Kerkstraat de Kerkbrink op. Hier maakten de rails een scherpe bocht die de tram niet kon nemen. Het paard moest daarom worden uitgespannen, en aan de andere kant van de tram weer ingespannen. Zo reed men verder richting ‘s-Graveland. Het derde trace, dat via de Vaartweg naar het Suzannapark voerde, is nooit rendabel geworden omdat veel bewoners van die buurt een eigen koets hadden. De paardetram heeft tot 1923 dienst gedaan, toen moest zij wijken voor de autobusdienst EGMO. De laatse rit begon op zondagavond 30 september. Op de bok van de ene tram zat Freek Wilgenburg . 36 Jaar geleden had hij ook de eerste rit gereden. Op tweede tram zat ome Frans Nelis . Om 23.30 werd de terugreis gebeld op het Stationsplein.

De tram zou echter nooit aankomen . Ter hoogte van het Wapen van Amsterdam zetten de passagiers de tram naast de rails om binnen het verdriet weg te drinken... Op 1 oktober vertrok de eerst bus van de Klapbrug naar het station. De bus deed er 25 minuen over , 10 minuten korter dan de snelste paardetram.

Gezicht op Hilversum in 1802.

De spoorbrug in de buurt van Holl.Rading met een stoomtrein van Utrecht naar Hilversum.

Het huisje rechts is de baanwachterswoning. De spoorbomen werde vaak bediend door vrouw Duinkeren. Zij droeg het voorgeschreven uniform van baanwachtersvrouw, bestande uit een soort leren hoge hoed en een donkerblauwe cape met rode voering. De uitspannig Laaperveld was in 1804 door ene Rademaker gesticht en daarom noemden oudere dorpelingen het ,, Cafe Rademaker’’ .

De Crailosche brug . Onder deze brug loopt de spoorlijn Hilversum-Amsterdam. Indien men de brug overfietste kwam men op een kaarsrecht fietspad, richting Bussum , welk fietspad ook wel werd genoemd ‘ Het gebed zonder end ‘.